Favoritämne

Ett av mina favoritämnen är homosexualitet inom idrottsvärlden, där den till synes inte tycks existera, förutom i enstaka fall. Då borträknat idrotter som t.ex. isdans m.m. där det verkar vara tillåtet att vara den man är. Ibland florerar rykten om att någon elitidrottsman skulle vara gay, media blåser upp det och intervjuar spelare och ledare. De vanligaste svaren då brukar lyda: "Det är väl okej antar jag, bara han håller sig borta från mig" eller, "Det skulle inte fungera att ha en bög i laget". Homofobin är vida spridd i manlig elitidrott. Deras inställning tycks bara överträffas av strikt religiösa diktaturregimer. Inte ett gott betyg till ungdomsledare.

Några dagar tillbaka kom en före detta NBA spelare ut ur den s.k. garderoben. John Amaechi är hans namn, och är engelsman. Tyvärr kommer han ut efter att ha avslutat sin aktiva karriär. Om han fortfarande hade varit aktiv så hade det tvingat fram en större diskussion. Nu kommer det ältas i amerikansk media i någon vecka, och spelare kommer avslöja sin homofobi. Lebron James, ligans nya ansikte efter Michael Jordan sa något om att: "...det funkar inte, man måste kunna lita på varandra i omklädningsrummet". John Amaechi var tyvärr inte någon stor basketspelare, även om han gjorde några hyffsade säsonger.
amaechi

Önskvärt och intressant skulle vara om en storstjärna som fortfarande var aktiv, skulle komma ut. Det skulle röra om.
Om vi återvänder till Sverige så har vi ju en av våra allra största idrottsmän, som sedan länge dragits med rykten om homosexualitet. Jag har inget att göra med Fredrik Ljungbergs sexualitet, men om så vore fallet, så skulle jag önska att han kom ut med det när han fortfarande är aktiv i en av världens största klubbar. Även om det är en tung börda att lägga på en mans axlar, med tanke på allt han skulle få utstå.

En bra artikel om John Amaechi hittar ni här:
http://slamonline.com/online/2007/02/the-biggest-basketball-news-at-penn-state-since-dan-earl-applied-for-a-9th-year-of-eligibility/

Det behövs en pionjär, ett namn som ALLA känner till. Det är en början. Sedan upplever jag att generellt sett så är ungdomsledare, inom framför allt ishockey, är usla förebilder. När man arbetar inom skolan så märker man stor skillnad på "hockeykillar" och killar som utövar andra idrotter. Inte bara vad det gäller synen på homosexulla, utan deras moral i stort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback