Med våren följer livsfara

Igår när jag planerade en utomhuslektion i skogen lärde jag mig ett nytt fakta som kan rädda liv. Det är säkrast att jag meddelar er, mina läsare, och räddar era liv. På våren fylls våra marker och skogar av otaliga vårtecken. Det mest uppskattade av dessa är kanske vitsipporna. Men se upp! I de lugnaste vatten, simmar de fulaste fiskar. Eller rättare sagt, i vackraste skogsmark växer de giftigaste av blommor. Ett 30-tal av dessa små söta blommor är nog för att utgöra livsfara. Så jag höjer ett varnande finger till er där det börjar vattnas i munnen vid anblicken av vitsippebeklädd mark, och till er som varit sugna på att gå ut och beta av ett 30-tal sippor. Håll er i skinnet!

Till hundägare. Jag vänder mig till Miriam och Daniel. Jag vänder mig även till blivande hundägare, Pernilla och Martin. Håll er hund undan russin, och även vindruvor skulle jag tro. Detta kanske är allmänt känt. Jag visste det hur som helst ej, och ingen annan på min arbetsplats. Rektorns hund hade mumsat i sig en hel del, och det gick inte så bra. Den har legat på djursjukhuset ett bra tag nu. Jag tror att den är på bättringsvägen. Tror att det är njurarna som inte klarar det, men jag minns ej. Håll era hundar i skinnet!

På nyheterna imorse såg jag att ungdomar någonstans hade gått in i en livsmedelsbutik och överkonsumerat påsar med muskotnöt. Sånna enkla går inte butiksinnehavare på. Dom vet att inte ungdomar ska baka ett enormt bröd. Självklart ville ungdomar bli höga. Ni som har undomar, håll era undomar i skinnet!

Om ni undrar över något annat giftrelaterat tar jag det på mitt ansvar att informera er om farorna och riskerna, men ej om möjligheterna.
Nu avslutar jag min giftinformation för idag, och kom ihåg, var säkra, och håll er i skinnet!


 
Se inte döden i vit(sippe)ögat!!!

P.S. Även svin bör undvikas. Deras namn har dragits i smutsen den senaste tiden, vilket ironiskt nog är vad svin tycker om att göra. Men se upp! D.S

Brott och straff

Jag har nu läst klart Brott och Straff. Som de flesta hade jag en bild av den som en tung "tegelsten". En dyster rysk roman full av depression och svårmod. Samtidigt var jag nyfiken på vad som gjort den så berömd, -den kan ju inte vara dålig, tänkte jag. Jag kan heller inte förneka att jag ville sola mig en aning i den status det betyder att ha läst den.

- Den kan ju inte vara dålig. Och dålig är den då sannerligen inte. Det är en mäktig roman, som inte alls förtjänar sitt ryckte om att vara "tung". Tvärtom är den en riktig sidvändare. Den har lysande psykologiska porträtt, speciellt av huvudpersonen, den f.d. studenten Raskolnikov. Det är en fröjd att få utförska han psyke. Den har en verklighetstrogen dialog och monolog. Det är inte förän i bokens absoluta slutskede som jag vet hur det kommer att gå för vår huvudperson. Boken har ett antal snygga vändningar och lösningar, då man tror att hoppet är ute. Den har en rafflande deckarkänsla, och man skulle kunna önska att alla svenskar som enbart läser just deckare, skulle plocka upp den här boken någon gång istället.

Eftersom Alicia har för avsikt att läsa boken, och kanske någon annan också, så håller jag mig undan allt som skulle kunna vara avslöjande, s.k. spoilers. Brott och straff är en varmt rekomenderad läsning, och jag återvänder gärna till Dostojevskijs verk igen.


Härnäst ska jag läsa En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn, från 1962. Solzjenitsyn belönades med Nobelpriset åtta år senare. Min kära mamma har rekomenderat den. Boken är självbiografisk och utspelar sig i ett Sovjetiskt arbetsläger. Solzjenitsyn tvingades senare i exil. Jag återkommer med min bedömning.

Lokalpatriotism och Hallonsylt

Igår när jag med Göteborg-Stockholmståget rullade in i Karlstad ställde sig två skånska kvinnor upp, såg ut genom fönstren och hyllade Karlstads skönhet. Jag fylldes av lokalpatriotisk stolthet, och steg av tåget med nya ögon. Jag har alltid ansett Karlstad vara en vacker plats. Men nu, när jag klev av tåget så såg jag på Karlstad som man gör när man kliver av tåget i en ny spännande stad på en perfekt vårdag. Karlstad till och med luktade annorlunda.

På torget var det marknad. Marknadsstånd från hela Europa hade tagit sig hit. Franska ostar, tyska korvar, engelsk toffee och sylter, spansk paella, holländska pannkakor m.m. Det var fantastiskt. Jag köpte HALLONSYLTEN. Just det, den enda hallonsylt som har rätt att kalla sig det. Min värld förändrades där och då när jag smakade på på denna gudomliga sylt. Jag hade tidigare gillat annan hallonsylt, men efter den här kan jag inte längre tänka mig att någonsin låta mina smaklökar förgiftas av annan hallonsylt.

Kan ni tänka er, jag har köpt proteinpulver, så att jag ska kunna bygga mer muskler. Det hade jag aldrig förutspått för mig. Tro nu inte att jag är ett galet muskelfreak, nej nej, långt därifrån. Jag är ett muskelfreak som är vid sina sinnens fulla bruk. Nej, men det känns inte så extremt. Det är ju bra om kroppen har något att jobba med efter att jag har varit och tränat. Jag måste ju bränna alla hallonsylt nu,



Kvällens TV-tips.

Ikväll ska jag se premiären av SVT's anpassning av BBC's Dragons' den. Uppfinnare och människor med affärsidéer ska försöka få "drakarna" att investera i just deras idé. Den brittiska serien som visats på TV8 är en av mina favoriter. Hoppas att även den svenska serien lyckas fånga den rätta känslan. Det är alltid kul att se vad folk har för idéer som de tror ska funka. Det blir heta diskussioner om aktieandelar och fulspel mellan drakarna för att få investera i den där briljanta idén. SVT1 21.00. Om du missar det kan du även kolla in det på SVT Play.

Här hittade jag ett litet klipp som demonstrerar konceptet ganska väl.



Jag kan också rekomendera att surfa in här och titta på rykande färska episoder av alltid lika aktuella South Park. Alla 13 säsonger, alla avsnitt. Ta till exempel reda på varför Kanye West är en "gay fish", eller hur det går när Cartman och gänget leker pirater i Somalia.

Upptäckte att det senaste avsnittet krånglade på ovan länkade sida. Så jag lägger in det här.


Supergipsy

Såg nyss Tjeckiens bidrag till Eurovision song contest. Den är minst sagt bisarr. Gipsy CZ heter han, och jag tror att hans chanser är ganska små. En rolig video har han i alla fall gjort. Jag hoppas att det är meningen att den ska driva med alla fördommar man har om östeuropa (om jag får inkludera Tjeckien där). Annars är den bara för sorglig. Sorglig och underbar/motbjudande.


Omvänd Kristina från Duvemåla

I torsdags var jag och Alicia och såg på The Watchmen på bio. Jag tyckte att den var bra. Men framförallt hade den de bästa förtexterna i någon film jag någonsin sett. De var fantastiska. Man fick en bra inblick i historien bakom filmen, vackert illustrerat till tonerna av Bob Dylans The times they are a changin'. Musikvalet genom hela filmen var för övrigt lysande.

Idag ringde Miriam. Vi gick en promenad till stan och fikade innan hon åkte tillbaka ner till Lerum. det var trevligt. Dessutom såg Miriam en tjej som totally checked me out. Jag såg henne dessvärre inte, men Miriam sa att hon inte var så snygg, så det kunde kvitta. Hennes råd var att stanna med Alicia. Jag tror bestämt att jag gört.

Miriam berättade att en av hennes vänner gör musik, även Daniel gör tydligen musik, även om hon själv aldrig fått höra något. Jag känner ju som bekant till
Baso, som gör musik. Jag fångades i en nyck att själv göra en världshitt. En gång hade jag ett musikprogram när jag bodde hos mamma och pappa. Det finns nog kvar. Tyvärr kommer nog min nyck rinna ut i sanden innan skapandet kommer igång. Men jag tror att jag skulle kunna göra en grymt bra låt. Jag ringde min pappa och bad att han skulle ta med programmet nästa gång han har ett ärende upp till mig. Som jag minns det så var programmet ganska begränsat, men jag är som en omvänd Kristina från Duvemåla, jag kan antagligen göra guld av sand. Jag kommer att bli ett one hit wonder, och sen leva på royalties resten av livet. Umgås med Dr. Alban och E-Type m.fl. Leva ut drömmen med andra ord. Min låt kommer att bli bättre än alla av ovan nämnda personers musik. Just det, känn er utmanade. Den kommer att bli som honung i era öron. De vackraste ljud ni känner till kommer att förefalla som oljud i jämförelse. Texten kommer att ligga på Nobelprisnivå, jag snackar både litteraturpris och fredspris, för världsfred kommer oundvikligen att utbryta varhelst den hörs. Det var det. Förvänta er nu inte för mycket.

Min vän Pernilla skrev nyss ett inlägg om mig. Det påminde mig om hur bra och rolig jag är. Som om jag skulle kunna glömma bort det. Njut själva här av min person. Jag gillar min vän Pernilla. Right back at ya'

Brott och straff

Jag har läst Brott och straff ganska intensivt den här veckan. Jag har verkligen fastnat för den. Bokens huvudperson Raskolnikov är den intressantaste karaktären jag stött på inom litteraturen. Hans personlighetssvängningar gör att historien förblir helt omöjlig att förutspå.
Jag har avverkat halva boken. Nu får jag slå av på takten en aning eftersom påsklovet är slut, och en hektisk period på jobbet börjar nu, med sammanställning av de nationella proven och utvecklingssamtal. Pendlingstiden är dock bokad åt Raskolnikov.


Cykeltjuvar

Igår tänkte jag ge mig ut på en cykeltur ner till SATS och träna min kropp en smula. Men märk till min förvåning när mina båda cyklar var försvunna. Det var KBAB (hyresbolaget) som hade rensat i cykelförråden. Detta skedde i November, och då forslades alla cyklar som inte hade en lapp på sig bort. Man skulle nämligen sätta en liten lapp på cyklarna då, vilket jag faktiskt blev informerad om då, men struntade i. Jag tog det för osannolikt att de skulle ta mina två fina cyklar. Det syns ju liksom att det inte är några skräpcyklar. Idiotiskt tycker jag. Hur som helst. idag fick jag tillbaka mina cyklar. Jag får tacka det goda vädret för det. För nästa vecka hade de gjort sig av med cyklarna. Hyresvärden som hjälpte mig att hämta tillbaka mina cyklar sa att han hade tagit min Kronan-cykel om tiden hade runnit ut. Jag tycker att det är konstigt att dom kan göra så, även om dom informerar innan. Anledningen är tydligen att folk flyttar och lämnar cyklarna kvar. Så jag kan förstå att det behöver rensas, och att det inte finns många andra tillvägagångssätt. Men det irriterar mig lite ändå. Nu har jag i alla fall mina cyklar åter.

Att läsa fler böcker har blivit mitt efterkonstruerade nyårslöfte, av den anledning att det har gått så bra för mig. Senast läste jag ut Processen av Franz Kafka. Den var rätt okej. Nu ska jag försöka mig på Brott och Straff av Dostojevski. Vi får se hur det går, den är ganska mastig, men den kanske grabbar tag om mig. Om inte så har jag köpt in lite andra böcker som säkert ska kunna passa.

För några dagar sedan tittade jag och Al-Eazy på en film som vi haft liggande ett bra tag, nämligen Oskarbeströdda There will be blood. Den var bra, men framförallt måste jag säga att allt beröm till huvudrollsinnehavaren Daniel Day Lewis, är extremt rättfärdigat. Filmen är nästan värd att se p.g.a. honom alena.

SM-GULD

Vi börjar i tisdags. SM-Final 4. Tredje perioden kommer till sitt slut och förlängning väntar. Klockan är tio, och jag går och lägger mig. I lägenheten över min tittar dom vidare. Tack vare lyhördheten här i huset så hör jag deras förtvivlande skrik när något händer i förlängningen. För varje skrik får jag hjärtklappning. Efter att flera gånger varit övertygad om att det senaste skriket innebar HV71's avgörande, för att sedan få igen hoppet vid varje nytt.
Innan jag gick och lade mig spekulerade jag över utgången av matchen. Jag fick en känsla av att HV skulle få straff, och att Jukka Voutilainen skulle sätta den i krysset. Har man Elitseriens bästa skott så bör man ju använda det.
Till slut orkar inte mitt hjärta leva i ovisshet längre, och jag går upp för att se slutet av förlängningen. När jag slår på TV:n har precis Jonas Gustavsson räddat Voutilainens straff. Han sköt inte, han försökte dribbla. I aftonbladet dagen efter läser jag att Johan Davidsson skulle säga till Voutilainen att skjuta, men han hann inte. Hade han gjort det hade antagligen inte jag och Alicia suttit på en avgörande SM-Final en dag senare.

Marius Holtet styr in pucken, och där sitter vi då, Onsdag, SM-Final 5. Stämningen är inget annat än elektrisk. Färjestad rivstartar med två tidiga mål, och jag känner mig övertygad om att HV71 kommer att falla ihop under publikens massiva tryck. Men de kämpar på, och med sekunder kvar är ställningen 3-2. Slutsignalen går, och hallen exploderar. Alicia gråter som ett barn. Spelarna bildar hög


Igår var vi på torget och hyllade laget ytterligare. Precis då spelarbussen rullade in på torget, skingrades molnen och solen kom fram för att spegla glansen i guldhjälmarna. Det har varit tre bra dagar. Och nu har jag en veckas lov.

Anders + Linda Rosing = något på gång

Idag har jag för första gången i år varit ute och spelat lite basket. Det var skönt, riktigt fint väder. Mina moves sitter fortfarande. Det är ett strakt vårtecken för min egen del.

I lördags åkte jag och Alicia iväg på en oväntad utflykt. Pappa ringde ifrån farmor och farfar och berättade att bilen hade gått sönder. Så vi var tvungna att ge oss ut på ett räddningsuppdrag. Det var en stor fjäder som hade lossnat. Som tur var gjorde den det då de knappt hade styrfart, om det hade hänt på motorvägen kunde det gått illa. Så nu sjunger 240:n på sista versen. Den är trots allt 24 år gammal. Den har varit familjebilen i större delen av mitt liv. Jag hoppas att de köper en trevlig förägd bil.

Det har ju ryktats om att Linda Rosing haft en pojkvän under hela inspelingen av Den rätta för Rosing. Jag tror att det kan vara jag. Hon är väldigt engagerad i min blogg. På onsdag ska hon köra ismaskinen i SM-finalen, och har lovat att vinka till mig. Jag sitter på sektion A2, rad 5. Vi ses då Linda. (Det är helt sant)

Go Färjestad, Go!

Jag har kommit igång bra med min träning efter att jag var sjuk för några veckor sedan. Den senaste veckan har jag dessutom varit duktig och inte ätit chips, godis eller druckit läskedryck. Det har givit resultat. Jag har blivit sjukt tränad, och även tappat ca. 4 kilo.

Igår laddade jag ner Super Punch Out! till mitt Wii. Jag plöjde igenom de första fyra gubbarna utan motstånd. Min kamp mot världsmästarbältet fortsätter. Den 22 Maj kommer det nya Punch Out till Wii. Det blir förhoppningsvis så bra som man kan hoppas.

Idag tog Färjestad den andra segern i finalserien. Vilket betyder att de kanske kan avgöra på onsdag när jag och Alicia är där. Det skulle vara underbart.

Fyra dagar kvar till påsklov. Våren är en fin tid att vara lärare, för att inte tala om sommaren. Som för övrigt börjar kännas allt närmare.


Barnboksnostalgi

Är det någon mer som känner igen den här klassiska barnboken?



Till vildingarnas land heter boken på svenska. Jag minns bilderna mycket tydligt från min barndom. De har verkligen lyckats porträttera vildingarna fint i filmen. Ser ut som de klivit direkt ur bokens sidor och upp på filmduken. En väldigt oväntad filmatisering, men rolig.

Såg en trailer för Brüno, Sacha Baron Cohen's nya film. Uppföljaren till Borat. Den verkar roligare än jag föreställt mig. Har alltid gillat Borat mer än Brüno, men den verkar rätt så kul.