Topp 10!

Med anledning av alla aktuella badrelaterade händelser i kvällstidningarna så tänkte jag bjussa på en lista.

Top 10 ställen att bada i!

1. Baljor
Vem kan motstå att bada i baljor. Jag har badat i baljor vid några enstaka tillfällen. Man kan egentligen bara göra det med lyckade resultat om man är av kort växt eller alternativt är ett barn. Det är gammeldags att bada i baljor, vilket ger nostalgipoäng. Jag tror att dom badade i baljor på Emil i Lönneberga-tiden, och plockar därmed kulturarvspoäng.

2. Älv
Om man råkar ha en mäktig älv till sitt förfogande, t.ex. Klarälven så har man en bra badplats. Människor i gamla tider älskade att bosätta sig vid älvar, inte för att de är bra handlingsleder, utan för att dom är roliga att bada i. Älvar är föränderliga och ändrar skepnad efter årstiderna, från vårfloden till lågvattnet under en het sommar. Sedimentet som strömmen bär med sig bildar roliga sandbanker för dig och dina vänner att leka på. Glid med strömmen eller lek med en boll. En älv uppfyller många av dina badkriterier

3. Heta källor
Jag har tyvärr aldrig haft den äran att bada i varma källor. "Naturens naturliga bubbelpoolar" som de kallas är mångas baddrömmar. Vad jag kan berätta för er om heta källor är att japanska apor älskar att bada i dem. Mitt andra fakta är att det finns några som ser badvänliga ut på Island. På en del ställen sitter folk och chillar i heta källor och spelar schack. Heta källor är totalt miljövänliga. Är det ett varmt bad du är ute efter så är heta källor ditt första alternativ. Varning dock för att bada i för heta källor, t.ex. en gejser.



4. Bubbelpool
Bubbelpoolen må vara den fattige mannens svar på heta källor, men har ändå sina fördelar. Vad sägs om jetstrålar kanske? Extra mycket bubblor tilltalar även de. Nackdelen med bubbelpoolar är att du förmodligen inte kommer att få ha poolen för dig själv. Att de tilltalar alla gör att du antagligen kommer att få sällskap i "din" pool av främlingar som kan vara ofräscha. 

5. Badkar
Lite öväntat kanske hittar vi badkar redan på femte plats, men vänta, låt mig förklara. Ni som erkänner er till kategorin "privatbadare" förstår redan vad jag menar och hade säkert velat se badkaret ännu högre upp på min lista. Tänk er att låsa in dig i ditt badrum och krypa ner i ett varmt bad (med eller utan bubbelbad) och slappna av. Kanske lyxa till det lite med avslappnande musik och lite levande ljus. Det börjar låta lite bättre nu va? Släck ner i badrummet och bara slappna av.

6. Insjö
Likt älven erbjuder även insjön en naturupplevelse i sötvatten. Variationen är stor bland insjöar och går inte alltid att lita på, men har du väl hittat ditt smultronställe så kan det vara väl värt en högre plats på listan.

7. Vattenland
Ett välsorterat vattenland erbjuder mycket för den äventyrslystne. Vad sägs om vattenrutchkanor, vågbassäng och forsar. På minussidan har vi köerna. Till de hetaste åkturerna kan du få vänta i upp till 15-20 minuter. Det gör att Vattenland trillar ner på listan. Mängden av förmodat kiss i poolerna gör att vattenlandet ramlar ner ytterligare ett hack.

8. Hav
Vad ska jag säga. Många hade kanske väntat sig att se "det stora blå" högre upp på listan. Och visst, havet har sina fördelar, de flesta är rent poetiska. Avståndet till horisonten och vetskapen om dess vidsträckthet även bortom den. En länk mellan kontinenter, en levande organism utan vilken vi inte hade existerat. MEN! När det kommer till rent badande så stinker havet av sjögräs och krabba. Maneter och annat djurliv gör att du inte riktigt kan slappna av. Saltvattnet svider i dina ögon. Nej, jag är inte övertygad. Ett bevis på att den vanliga badaren inte är ett stort fan av havet ser vi på alla chartrande badare som enbart badar i poolen under Mallorca-vistelsen.

9. Badhus
Som ett Vattenland men under tak och med mindre att erbjuda. För året-runt badaren är badhuset ett måste. Även här förmodas urinhalten vara hög, dock inte lika hög som i vattenlandet så länge du håller dig borta från barnbassängen. För motionssimmare är badhuset nummer ett, men för badaren hamnar de först på åttonde plats. De fyller en funktion, men för badaren är det en aning deprimerande.

10. Isvak
Bastubadarnas numero uno. För mig personligen är inte detta någon höjdare. Att du inte kan vistas i vattnet i mer än ett par sekunder begränsar badandet nämnvärt, här är det bara ett dopp som gäller. Naturupplevelsen gör att den trots den mycket låga faktiska badtiden över huvud taget kvalificerar sig.


Bonus
11. Tjärn
Badarnas skamhål. Dessa små pölar av stillastående vatten. Födelseplats för myggor och andra vidriga skadedjur. I tjärnens grumliga lortvatten simmar slemmiga mörtar. Nej, en äkta badare sjunker sällan så lågt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback